Szczepienia przeciw SARS-CoV-2 preparatem J&J.
Punkt szczepień przy Zespole Opieki Zdrowotnej w Wągrowcu rozpoczął podawanie osobom uprawnionym pierwszych dawek preparatu firmy Johnson&Johnson. Szczepionka o nazwie „COVID-19 Vaccine Janssen” to jak dotąd pierwszy dopuszczony do stosowania w krajach Unii Europejskiej preparat, który podawany jest jednorazowo.
Szczepionka „COVID-19 Vaccine Janssen” może być podawana u osób powyżej 18 roku życia, wyłącznie we wstrzyknięciu domięśniowym, preferowanym miejscem jest górna część ramienia. Zgodnie z charakterystyką produktu leczniczego, ochrona rozpoczyna się około 14 dni po szczepieniu. Szczepionka powoduje, że układ odpornościowy wytwarza przeciwciała i wyspecjalizowane białe krwinki, które działają przeciwko wirusowi, zapewniając w ten sposób ochronę przed COVID-19. Preparat dystrybuowany jest w fiolkach, które zawierają pięć dawek po 0,5 ml. Nieotwarta fiolka zachowuje ważność przez dwa lata podczas przechowywania w temperaturze od -25 st. C do -15 st. C. Po wyjęciu z zamrażarki, nieotwarta szczepionka może być przechowywana w lodówce w temperaturze od 2 st. C do 8 st. C, w miejscu chronionym przed światłem, jednorazowo przez okres do trzech miesięcy. W temperaturze od 9 st. C do 25 st. C nieotwarta szczepionka „COVID-19 Vaccine Janssen” jest stabilna przez 12 godzin.
Technologia wytwarzania tego preparatu oparta została na niezdolnym do replikacji adenowirusie – Ad26. Jest on nośnikiem materiału genetycznego, pod wpływem którego komórki zaszczepionej osoby zaczynają wytwarzać białko wypustkowe (białko kolca, białko S) wirusa SARS-CoV-2. Reagując na białko wirusa, organizm wytwarza odporność.
Preparat koncernu Johnson&Johnson ma skuteczność na poziomie ok. 66%. Dla przypomnienia – skuteczność szczepionki firmy Pfizer oszacowano na 95%, a AstraZeneki na ok. 76%.
Dotychczas, w związku z prowadzoną w Szpitalu węzłowym akcją szczepień, wszystkie otrzymane fiolki preparatów zostały wykorzystane zgodnie z przeznaczeniem, żadna z nich nie uległa przypadkowemu zniszczeniu czy przeterminowaniu. W okresie do 19 kwietnia br. podano łącznie 2.409 dawek trzech rodzajów szczepionki przeciwko COVID-19.
Koordynator ds. szczepień – lic. Wioleta Burzak